Liefde, seks en relaties Liefde, seks en relaties
Tussen februari en juni 2021 heeft René Barkema een serie van 9 preken gehouden over het thema 'liefde, seks en relaties':
 
Veel mensen zijn op zoek naar de ware. ‘Als je de ware gevonden hebt, dan ben je binnen. Dan begint het leven pas echt. Dan ben je compleet.’ Maar wat als ook op het vlak van relaties vrijstaand (single) minstens zo mooi is als twee onder één kap (getrouwd)? En is het misschien iets om de ware te worden in plaats van ernaar te zoeken? Bij deze vragen laat Jezus je zien dat hij graag de ware voor je wil zijn. En jij? Is het wederzijds? Over deze vragen en nog veel meer. 
René Barkema, oktober 2021

Deel 1: 'De ware'
Alle liedjes gaan erover, er is weinig waar mensen zo blij van worden en weinig waar we zoveel pijn van oplopen. Hoe kijk je daar tegenaan: liefde, seks en relaties? Daarover vertel ik een rijtje van 9 verhalen. Hoe het bedoeld is, hoe goed het vaak gaat, hoe mis geregeld ook, hoe het goed komt. Ik geloof dat liefde een bedenker heeft die zelf zegt dat hij liefde is en dat ook laat zien. Eerst maar eens het begin: de zoektocht naar de ware. Cliffhanger: als je zoekt naar de ware, ben je dan voor die ware zelf ook de ware? Voor singles op zoek naar de ware, mensen die de ware gevonden hebben, die op zoek zijn naar een nieuwe ware of die de zoektocht hebben opgegeven: van harte welkom.


Deel 2: 'Wat is liefde?'
Alle liedjes gaan erover, er is weinig waar mensen zo blij van worden en weinig waar we zoveel pijn van oplopen. Hoe kijk je daar tegenaan: liefde, seks en relaties? In een bekend plaatje zegt Jezus: ik ben de ware. De ware wijnstok. Wat bedoelt hij? Een verhaal over een wijnstok, takken en druiven. Over verbinding versus vrijblijvendheid.


Deel 3: 'Het allerbelangrijkste'
Wat is liefde? Ik moet dan altijd meteen denken aan dat nummer van Haddaway uit 1993: ‘What is love?’ Tweede regel (en daarna nog een stuk of twintig keer): ‘Baby, don’t hurt me’. Hoe voorkom je dat je elkaar pijn doet? In een iets ouder en iets diepzinniger liedje, stelt ene Paulus dezelfde vraag. Wat is liefde? Hij komt er op uit dat liefde het allerbelangrijkste is. Hoe maakt liefde mensen blij (iets met geduld en vriendelijkheid)? Hoe doet (gebrek aan) liefde mensen pijn (iets met jaloezie en jezelf te belangrijk vinden)? Paulus’ liefdeslied is de geschiedenis ingegaan als 1 Korintiërs 13, met recht een nummer-1-hit, die zeker niet mag ontbreken in het rijtje. 


Deel 4: 'Nu ik volwassen ben'
Heel veel liedjes gaan erover, van smartlappen en levensliederen tot de beste nummers uit de Top2000: liefde. In het vorige deel verwees ik naar het liefdeslied van ene Paulus. Dat heeft het nog verder geschopt dan de Top2000: het staat al een jaar of 2000 in het meest gelezen boek wereldwijd. Titel: 1 Korintiërs 13. Hier laat ik het voor de tweede en laatste keer horen in dit rijtje. Motto: ‘Nu ik volwassen ben’. Oftewel: niet alleen aan jezelf denken, hoe maak je in een goeie relatie ruzie, en hoe stop je met het bijhouden van ‘lelijke lijstjes’ (‘dat is nou al de derde keer deze week dat je …’). Dat en meer...

 
Deel 5: 'Gewoon met elkaar naar bed gaan'
‘Seks!’ Toen ik Grieks en Latijn gaf op een school voor voortgezet onderwijs, en een klas niet stil te krijgen was, riep ik dat in uiterste wanhoop (maximaal één keer per seizoen). En dan was het meteen doodstil (om vervolgens over Plato te beginnen). Bij pubers werkt dat verbluffend goed. In dit deel ga ik het vaker dan één keer zeggen, niet om het stil te krijgen, maar omdat het doorgaans zo akelig stil is over seks. Tenminste als het om een goed, gezond, positief, eerlijk verhaal gaat. Waar heeft die stilte mee te maken? Schaamte? Schade? Geen woorden maar daden? Ongemakkelijkheid? In de Bijbel komt seks onbekommerd aan de orde. En in dit deel ook.

 
Deel 6: 'Vrijstaand'
Voor veel mensen is het de ultieme droom: een vrijstaand huis. Geen gedoe met buren, geen lawaai, wel privacy en een grote tuin. Een vrijstaand huis is een statussymbool in onze cultuur. Vrij en blij, lekker ongebonden. ‘Vrijstaand’ klinkt prettiger dan ‘alleenstaand’, vind je niet? Ik vind het een leuk alternatief voor ‘single’. Natuurlijk heb ik niet de illusie dat ik een betekenis kan toevoegen aan het woordenboek, maar ik mag lekker wel zelf weten hoe ik de verschillende afleveringen van deze serie mag noemen. Want daarover heb ik het: waarom slaan mensen vrijstaand toch hoger aan dan twee-onder-één-kap?
 

Deel 7: 'Twee onder één kap'
Waarom zou je trouwen? Samenwonen lijkt aantrekkelijker, je zit minder aan elkaar vast. Je weet tenslotte maar nooit… Toch trouwen anno 2021 nog steeds heel wat mensen. Omdat ze aan kinderen willen beginnen, of omdat er een groot feest bij hoort, of omdat het zo'n mooie traditie is (of alle drie). Wat is het geheim van het huwelijk? Hoe komen mensen erbij om elkaar te beloven: ‘Ik zal je nooit verlaten, in goede en kwade dagen, in rijkdom en armoede, in gezondheid en ziekte …’? Over dat geheim meer: ‘Twee onder één kap’, het huwelijk.


Deel 8: 'Herenhuis'
Ken je Prince of Persia nog? Die geweldige game waarbij je een prinses binnen een uur uit een toren moest bevrijden? Uren heb ik het gespeeld. Hoe hoger je kwam, hoe moeilijker het werd. En aan het eind moest je iets verrassends doen… Precies dat verrassende heeft voor mij alles te maken met het hele gebeuren rond LGTB. Wat het lastig maakt is dat discussies hierover (het gaat over mensen) vaak nogal verhit verlopen. Vandaar die game, om het een beetje luchtig te houden. Ik denk dat alle drukte rond deze mooie medemensen – net zoals dat geldt voor de hele planeet – wel een cooling-down kan gebruiken.


Deel 9: 'Tent'
Heerlijk, in de vakantieperiode je huis inruilen voor een tent. Lekker kamperen, dichtbij of ver weg. Dat beeld van een tent komt in de Bijbel geregeld voor om iets tijdelijks aan te geven: vroeg of laat breek je ’m af. Nadat ik de afgelopen delen een rijtje ben langsgelopen over Vrijstaand (singles), Twee onder één kap (huwelijk) en Herenhuis (LGTB) is het een goed moment om te relativeren. Daarvoor vind ik die tent een mooi plaatje. Tegelijk is de tent ook een symbool: je kunt er al een beetje aan zien hoe het straks zal zijn. De beste relaties, degenen die ons het allerliefst zijn, weerspiegelen iets van een verbinding die nooit ophoudt, waar de mooiste liedjes over zingen en de beste boeken over spreken.



 
terug