Het orkest van De Kandelaar bestaat uit ongeveer vijftien enthousiaste muzikanten, vooral houtblazers. Er spelen ook koperblazers en violisten mee.

Het orkest speelt een keer in de twee maanden in een kerkdienst van De Kandelaar. Een enkele keer speelt het in een andere kerk.

Het orkest geeft kleur aan de samenzang, door voorspelen, zettingen en bovenstemmen. Het begeleidt de cantora regelmatig en speelt muziekstukken tijdens de collecte of een meditatief moment.

We spelen muziek van onder anderen J.S. Bach, S. Scheidt en M. Reger.

De cantor van de gemeente, Harry van Wijk, schrijft zelf veel muziek en arrangementen voor het orkest.

Het orkest speelt soms bij andere gelegenheden. Het gaf een concert georganiseerd door stichting Sela, gewijd aan de kerklieddichter Paul Gerhard. Het heeft medewerking verleend aan het jubileumconcert van het Christelijk Spakenburgs Mannenkoor in de Maranatha kerk in Bunschoten-Spakenburg.

Hoogtepunten uit het bestaan van dit orkest zijn de uitvoeringen van de cantate: ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten’ van F. Mendelssohn Bartholdy, ‘Jesu, Lebens meines Leben’ van D. Buxtuhude, ‘Look at the world’ van John Rutter en Psalm 150 van Cesar Franck.

 

Het orkest van De Kandelaar repeteert eenmaal in de twee weken op dinsdag, van 19:15 – 20:45.