Goed voor je ziel Goed voor je ziel
Gisteren liep ik een eind op met een vriend die zich ziek had gemeld bij zijn manager. Niet vanwege Corona, maar omdat hij last had van een burn-out. Nadat hij verteld had hoe het zo ver gekomen was, ging hij van zijn crisis naar de grotere crisis waarin we ons allemaal bevinden. En op een gegeven moment zei hij: ‘Een crisis is goed voor je ziel.’ Wat een scherpe opmerking. Hij herkende bij zichzelf wat we denk ik allemaal wel herkennen: nu alle dagelijkse gewoonten keihard doorbroken zijn, nu fysiek contact tot je huisgenoten beperkt is, nu het stiller op straat en ook stiller om je heen is, nu kom je bijna als vanzelf bij je ziel uit. En dat kan best ff heftig zijn. Hoe gaat het met je ziel? Hoe gaat het met je zelf? Hoe gaat het met je allereigenste ik?

Want dit gaat nog wel even duren. Afgelopen maandag hoorden we hoe weken maanden worden. Tot 1 juni geen kerkdiensten, geen bruiloften, geen grootse Bevrijdingsdag (ergens heeft dat een bijzondere schoonheid: 75 jaar vrijheid vieren terwijl je aan den lijve ervaart wat onvrijheid betekent), geen theaters, wedstrijden, festivals. En dus ook Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren in kleine kring (geen pinksterkampeerweekend). Maar als dat verlies in contact nou eens leidt tot winst voor je ziel? Dan wordt deze crisis ook een kans.

Hoe dan? Een van de mooie mogelijkheden is virtueel contact. Ik noem er hieronder twee: Zoom en Mentimeter. Verschillende kleine groepen, waaronder de groep waar ik in meedraai, hebben inmiddels een bijeenkomst via Zoom geregeld. Een mooi middel: je ziet elkaar, je hoort elkaar, je kunt delen hoe het gaat, samen Gods goede nieuws delen en voor elkaar bidden. Voor de meesten was dat de eerste keer langs deze weg, en de reacties waren positief.

Een andere manier gaan we zondag uitproberen. Dan gebruiken we tijdens de online kerkdienst in de Kandelaar Mentimeter. Mentimeter is een programma waarmee je vanuit (in dit geval) je huiskamer rechtstreeks iets op de schermen in de Kandelaar kunt doorgeven. In dit geval gaan we het gebruiken voor het gebed. Hoe werkt het?
 
  • Stel je wilt danken voor het prachtige weer in deze moeilijke week
  • Dan ga je op je computer naar www.menti.com of via je smartphone start je de app ->
  • Je typt de code in die zondag in beeld komt (en die ik ook zal noemen).
  • Kies de blauwe balk Submit.
  • Nu typ je (in max. 250 tekens, korter is altijd beter) waarvoor je wilt bidden of danken.
  • Kies weer de blauwe balk Submit. 
Je bijdrage verschijnt met een vertraging van enkele seconden op de schermen in de Kandelaar.
Nu is een optie dat ik alle punten bij langs bid, maar daarvoor verwacht ik te veel menti’s. Bovendien is een kerkdienst iets wat we met z’n allen vormgeven. Daarom pakken we dat anders aan (met dank aan Jolanda, onze musicus, voor dit idee): met z’n allen kunnen we, aan de hand van de gebedspunten op het scherm, bidden. Neem gewoon drie of vier vakken die je op je scherm ziet en bid daar hardop voor. Een mooie manier om met elkaar verbonden te zijn en samen te bidden. Ondertussen zal de band zachtjes spelen. En na enige tijd neem ik het weer over en sluiten we het gebed af.

Let op: wat ik hierboven schrijf is een middel. Het is geen doel. Ons doel is verbondenheid, samen in de naam van Jezus. Dus wie er geen gebruik van kan of wil maken, is niet minder verbonden. Zie het als de auto waar we allemaal in zitten. Je kunt als inzittende de verantwoordelijkheid nemen om op de juiste bestemming te komen door mee te kijken via een navigatie-app. Maar je kunt dat ook gewoon lekker aan anderen overlaten. Dan zit je nog steeds in de auto en kom je nog steeds op de juiste bestemming. Het gaat me er dus niet om je iets op te leggen, maar zie het als een hartelijke uitnodiging om je betrokkenheid vorm te geven. Zo proberen we ondanks fysieke afstand zo veel mogelijk verbondenheid te creëren en er een gezamenlijke beleving van te maken.

Je merkt: gelukkig is er ruimte om onze zondagse samenkomsten op deze manier door te laten gaan. De verantwoordelijke minister wil zelfs graag dat kerken dat doen. En daarvoor mogen de mensen in het kerkgebouw aanwezig zijn die een rol hebben: koster, mensen die beeld en geluid bedienen, die de muziek verzorgen en de voorganger. Voor de rest zullen we, in elk geval tot 1 juni, thuis moeten blijven. Gelukkig zijn we gezegend met online opties, zoals uitzending van onze zondagse samenkomst en virtuele bijeenkomsten van de kleine groepen. Maak gebruik van deze mogelijkheden! Het zijn middelen in deze crisis, die goed zijn voor je ziel.
 
terug